Med aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse er det aftalt, at grundforløbets 1. del på erhvervsuddannelserne skal afskaffes. Det skal bidrage til, at hovedvejen for de unge efter afsluttet grundskole primært skal være via de gymnasiale uddannelser, heriblandt den nye epx-uddannelse. Men der vil også i det fremtidige uddannelseslandskab være en gruppe af unge, som allerede efter 9. klasse eller 10. skoleår på efterskole eller fri fagskole er afklarede om, at de ønsker en erhvervsuddannelse. Det vil de fortsat have mulighed for.
Etableringen af epx medfører desuden ændringer i strukturerne på erhvervsuddannelserne, bl.a. at grundforløbets 2. del på erhvervsuddannelserne bliver forkortet for de elever, som tager en erhvervsuddannelse efter en studiekompetencegivende uddannelse som fx epx.
Erhvervsuddannelser via epx
Grundforløbets 2. del (gf2) justeres i varighed fra 20 skoleuger til 12 skoleuger for elever med en studiekompetencegivende uddannelse. Det skyldes, at elever med en studiekompetencegivende uddannelse – fx epx – allerede har haft almene fag på tilsvarende eller højere niveau. De elever, der ikke har en studiekompetencegivende uddannelse, fx dem der kommer direkte fra grundskolen, vil fortsat have et gf2 på 20 skoleuger.
Erhvervsuddannelser direkte efter grundskolen
Unge vil kunne starte på erhvervsuddannelserne umiddelbart efter afsluttet grundskole, såfremt de lever op til et af nedenstående kriterier:
- Bestået folkeskolens afgangseksamen med juniormesterlære (karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk og matematik og gennemført en afsluttende evalueringssamtale): Unge fra den kommende juniormesterlæreordning kan enten påbegynde en erhvervsuddannelse med et justeret grundforløb+ (gf+) eller starte direkte på grundforløbets 2. del (gf2). Gf+ skal for denne målgruppe justeres i både indhold og længde, så det bidrager til at klæde eleverne fagligt på til at kunne gennemføre en fuld erhvervsuddannelse.
- Indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed: Unge med en uddannelsesaftale starter direkte på grundforløb 2.
- Bestået folkeskolens afgangseksamen med mindst 2,0 i dansk og matematik: Unge, som har bestået folkeskolens afgangsprøve starter direkte på gf2. Eleverne vil inden opstart på erhvervsskolen have ret til en vejledningssamtale.
- Bestået optagelsesprøve og –samtale: Unge, der ikke opfylder adgangskravene til erhvervsuddannelserne, har som i dag mulighed for at gå til en optagelsesprøve og -samtale.
Adgang til erhvervsuddannelser mindst to år efter afsluttet grundskole
Øvrige unge og voksne vil fortsat kunne optages på grundforløbets 2. del på erhvervsuddannelserne efter gældende regler, såfremt de søger om optagelse på en erhvervsuddannelse mindst to år efter afsluttet grundskole eller 10. skoleår på efterskole eller en fri fagskole.